033 785 9809

JEL-Products-2022

Wat betekenen de bekende IP en IK-Ratings?

Barracuda - led floodlight (dcbright)
Voorbeeld: Al onze floodlights zijn IP69K
en daarmee volledig vochtdicht en stofvrij.

IP Rating

De mate van veiligheid van een armatuur wordt aangegeven met een IP-rating. Dit is gebaseerd op 2 cijfers, omschreven als beschermingsgraad. De mate van aanraken en indringen wordt weergegeven met het eerste getal. Het tweede getal geeft aan of de lamp in de buitenlucht kan worden gebruikt. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de kwaliteit en hoe meer het product geschikt is voor zware omstandigheden. Vooral voor bouwlampen is dit een belangrijke indicatie. De IP-aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529.

Eerste cijfer IP-waarde

Voor het eerste cijfer van de IP waarde is het aan te raden om voor buitengebruik minimaal een waarde van IP6x, ofwel volledige stofdichtheid te eisen. Armaturen met een lagere stofdichtheid zullen in omgevingen waar veel stof en/of wind aanwezig is snel vervuild raken en kapot gaan. Let wel: ongeacht de toepassing is aan te raden altijd te streven naar een zo hoog mogelijke waarde.

Tweede cijfer IP-waarde

Voor het tweede cijfer van de IP waarde is het aan te raden om voor buitengebruik minimaal een waarde van IPx6, ofwel waterbestendig te eisen. Voor omgevingen waar de kans op onderdompeling bestaat en/of de lamp zwaar wordt gebruikt is het zelfs aan te raden om te kiezen voor een armatuur met een minimale waarden van IPx7 of zelfs IPx8.

Orca - led floodlight (dcbright)
Voorbeeld: Onze orca is met IK10
geschikt voor de zwaarste omgevingen

IK Rating

De IK-classificatie classificeert het beschermingsniveau dat elektrische apparaten bieden tegen mechanische invloeden van buitenaf. Het wordt gedefinieerd door de norm IEC 62262. De mate van mechanische bescherming wordt geïdentificeerd door een code die bestaat uit de letters IK gevolgd door twee cijfers.

Omschrijving IK-waarde

Het is aan te raden altijd naar de hoogst haalbare IK waarde te streven, des te hoger de waarde des te hoger de weerbaarheid tegen impact. Voor een permanente verlichtingsinstallatie zoals voor een terrein of sportveld is het aan te raden IK07 als minimale eis aan te houden. Voor montage van armaturen op bewegende installaties met trillingen, schokken en/of in een omgeving met bewegende delen is een IK waarde van minimaal IK09 of zelfs IK10 aan te raden.

Vragen na aanleiding van deze informatie?

Jaap-de-Graaf-nieuw

Jaap de Graaf

Algemeen Directeur

Lucas-de-Graaf-nieuw

Lucas de Graaf

Technisch Directeur