033 785 9809

JEL-Products-2022

Energie investerings aftrek

Wilt u als bedrijf fiscaal voordeel behalen? Dat kon u wanneer u voor 2023 investeerde in energiezuinige LED technieken en duurzame energie met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling leverde u gemiddeld 11% voordeel op. Voor 2022 was het budget €149 miljoen.

Fiscale aftrek heeft u kunnen krijgen voor LED verlichting bij duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing zouden opleveren. U kon daarna 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen stonden omschreven als ‘bedrijfsmiddelen’ op de Energielijst 2022.

Energielijst

Uw investering moet voldoen aan de omschrijving en de daarbij behorende eisen onder een van de codes die op de Energielijst staan. U kunt ook aftrek krijgen voor
maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren. Ze hoeven niet op de Energielijst te staan, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze
meldt u met een generieke code. Voor een investering die u in 2022 heeft gedaan, gebruikt u de Energielijst 2022.

Voorwaarden

Een belangrijke voorwaarde is dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst en aan de daaraan verbonden eisen voldoet. Daarnaast bent u
ondernemer in Nederland,
Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden , betaald u inkomsten of vennootschapsbelasting en is het totale meldingsbedrag minimaal 2500 euro.  

Aanvragen

Het aanvragen van de Energie-investeringsaftrek doet u binnen 3 maanden nadat u de investeringsverplichting bent aangegaan via mijn.rvo.nl. U vindt daar meer informatie over het aanvraagproces. Houd ook rekening met het volgende:

  • Er gelden voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) meldingstermijnen.
  • Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning (eH) met minimaal betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Het duurt 1 tot 5 werkdagen tot u uw eH-inlogmiddel binnen heeft.
  • Bent u intermediair, dan gebruikt u uw eigen inloggegevens om de EIA-melding te doen.
Edith-de-Graaf-nieuw

Heeft u nog vragen over de EIA?
Ik help u graag verder!